KSIĄŻKI

Wiedza i wyniki badań w jednym miejscu.

BADANIA AGROCHEMICZNE
W WOJEWÓDZTWIE KUJAWSKO-POMORSKIM W LATACH 2011-2018


Szanowni Państwo
Dynamicznie zmieniająca się wiedza producentów żywności oraz konsumentów w połączeniu z fenomenem globalizacji powodują, iż światowe rynki zbytu stają się wysoce konkurencyjne. W związku z tym gospodarstwa rolne, od wielkotowarowych przedsiębiorstw po najmniejsze gospodarstwa rodzinne chcąc przetrwać i kompleksowo się rozwijać muszą bezwzględnie koncentrować się na ciągłym podnoszeniu efektywności produkcji i jej jakości. Dotyczy to m.in. gleby, plonów, wyrobów a także usług, procesów technologicznych i etc.
Gleba stanowi podstawowe i zarazem pierwsze ogniwo w łańcuchu żywnościowym. Tworzy ona niejako uniwersalną platformę do budowy ekosystemów i krajobrazu oraz różnych form działalności człowieka. Kluczową rolę w produktywności gleby odgrywa jej zasobność oraz możliwość biodynamicznego gromadzenia zasobów składników pokarmowych. Gleba m.in. magazynuje, filtruje i przekształca wiele składników organicznych i mineralnych. Stanowi ona w rzeczywistości największy „magazyn” zasobów węgla na ziemi.

ZDROWE NOGI BIEG PO SUKCES


Schorzenia kończyn zaraz po chorobach wymienia i zaburzeniach w rozrodzie stwarzają najwięcej problemów w hodowli bydła. Korekcja racic ma podstawowy wpływ na ogólny stan zdrowia krowy, który bezpośrednio wpływa na produkcję mleka. Połączenie stosowanych metod żywienia, produkcji mleka i profilaktyki racic powoduje umieszczenie korekcji racic na liście podstawowych zajęć wykonywanych w gospodarstwie. Normalne środki zapobiegawcze tzn. higieniczne warunki bytowe, kąpiele racic i właściwe żywienie pomagają uniknąć kłopotów z racicami. Zdarzają się jednak sytuacje, w których potrzebne jest zastosowanie środków leczniczych, odpowiednio dostosowanych i umiejętnie przeprowadzonych przez specjalistę w korekcji racic.
Książka ta ma ułatwić profilaktykę i korekcję racic krów w gospodarstwie każdego hodowcy bydła i rolnika. Zatem sprawdza się chińskie przysłowie: „uncja zapobiegania warta jest funta leczenia”..

UŻYTKOWANIE KRÓW HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKICH W WARUNKACH POLSKICH


„Zachodzące w ostatnich latach w Polsce zjawiska transformacji ekonomicznej państwa stworzyły bardzo trudną sytuację dla sektora produkcji mlecznej. Cofnięcie dotacji do tej produkcji przyczyniło się do wzrostu cen detalicznych wyrobów mleczarskich, a w konsekwencji do spadku popytu na nie. Równocześnie szeroka obecność subsydiowanego importu postawiła przed rodzimym producentem mleka niełatwe zadanie sprostania tej konkurencji. Doskonalenie krajowego pogłowia bydła w kierunku zwiększenia produkcji i poprawy jakości mleka napotyka w praktyce na szereg problemów natury agrarnej i ekonomicznej. Natomiast warunki do chowu i hodowli bydła nie były z wielu względów i nadal nie są sprzyjające. Przyczyną tych uwarunkowań w ostatnich latach jest duży spadek pogłowia bydła, w tym także krów mlecznych. Modyfikacja użytkowania krów mlecznych na potrzeby współczesnego rolnictwa była inspiracją do napisania tej książki. Niech myśl naukowa zawarta w tej książce przyczyni się do tego, że produkt żywnościowy, jakim jest mleko pochodzące z Polski, będzie uznawany w Europie za najlepszy. Żywię nadzieję, że książka ta będzie dobrze służyła studentom, hodowcom bydła mlecznego i rolnikom”.

Praktyczne książki dla rolnictwa i hodowli

Materiały opracowane na podstawie badań własnych,
badań terenowych i badań laboratoryjnych.
Wszystkie prawa zastrzeżone – kopiowanie tylko za zgodą autora.